Protestas prieš vietos valdžios užmojus…

Sausio 31 dienos ryte Panevėžyje prie miesto savivaldybės pastato Pirmoji Armada surengė nedidelį piketą – FK „Ekrano” ultros iškleidė banerį su užrašu „Miesto garbė be paramos?”. Apie įvykį buvo pranešta vietinėje žiniasklaidoje, tačiau Ultras.lt nutarė pakalbinti pačią Pirmąją Armadą, o tiksliau – jos lyderį Mantą ir sužinoti, kas tai per piketas ir kokios buvo jo priežastys.

– Dėl ko šiandien piketavo Pirmoji Armada prie Panevėžio miesto savivaldybės?

 

Nes mums yra keista, kai kovo mėnesį Panevėžio savivaldybė nutarė „Ekranui” leisti naudotis stadionu ir sporto bazėmis nemokamai, o po pusmečio tą nutarimą nusprendė panaikinti.

 

Negana to savivaldybė neatsižvelgia į tokius mūsų klubo indelius į futbolo vystymą mieste kaip „Aukštaitijos” stadiono renovaciją, „Draugystės” stadiono dirbtinės dangos tiesimą, šio stadiono apšvietimo įrengimą ir kėdžių sudėjimą. Kituose miestuose už tai atleidžia nuo stadiono nuomos mokesčių mokėjimo dvylikai metų, pavyzdžiui, FK „Nevėžis” dvylikai metų yra atleistas nuo mokesčių, nes savo iniciatyva įrengė dirbtinę aikštę.

Miesto savivaldybė jau trečius metus neremia FK „Ekrano”, šiemet net oficialiai nepasveikino laimėjus A lygą ir dabar nori nuomos mokesčių už visas patalpas bei komunalines paslaugas. Savivaldybė nemoka pažadėtų pinigų jau kelinti metai, o reikalauja skolos iš seniau. Tačiau ta skola lygi žadėtai vienerių metų pinigų, skirtų FK „Ekranui”, sumai.

 

– Kaip manai, kodėl jie anksčiau nenorėję šios nuomos dabar jų panoro? Kas pasikeitė mieste ar miesto valdžioje?

 

Susitepęs miesto meras pradėjo kuruoti sportą. Ir kilo fantazija vieniems kurti alternatyvų klubą Panevėžyje, kuris būtų remiamas savivaldybės, o žaidėjai būtų iš Akademijos. Pinigai iš savivaldybės, Europos Sąjungos ir už žaidėjų pardavimus eitų šiam klubui, o jį valdytų ir tarybos nariai, ir sporto mokyklos atstovas, fantazuotojas PFA direktorius D.Butkus. Bet kol kas valdininkai šiam projektui nepritaria.

 

Esminis dalykas tas, kad FK „Ekranas” nutraukė sutartį su Akademija, todėl nebeturi teisės gauti pinigų iš savivaldybės. Kai kurių manymu, taip nutiko todėl, kad Akademija, užuot ruošusi futbolininkus FK „Ekranui”, perleido juos FK „Kruojai”. Panevėžio klubas bandė įgyvendinti projektą, kuriuo sujungtų Akademiją su klubu, tačiau kalbos apie šį projektą taip ir užtilo biurokratų koridoriuose.

Gal bando biudžeto skyles užtaisyti, gal yra kitų suinteresuotų asmenų… Nes beveik po metų nutaria, kad tokia parama klubui yra neteisėta! Nors daug miestų remia vietos klubus…

 

– Prisimink laikus prieš šiuos savivaldybės ir klubo pykčius. Kokį jautei miesto savivaldybės požiūrį į FK „Ekraną” kaip ne tik Panevėžio miesto reprezentacinę komandą, bet ir Lietuvos A lygos čempionus?

 

Būdavo didžiuojamasi klubu, jis būdavo oficialiai pasveikinamas savivaldybėje. Būdavo pažadama pinigų suma ir ją suteikdavo, o dabar pyksta, kad FK „Ekranas” važiuoja į Vilnių žaisti (UEFA Čempionų lygos rungtynes – red. past.), nors pinigų stadiono renovacijai neduoda.

 

– Ar Pirmoji Armada pasiekė ką nors šiuo piketu?

 

Nežinau, labiausiai, manau, pajautė mūsų paramą klubo valdžia, kurie labai dėkojo už tai. Net posėdyje padėkojo atskirai mums už paramą ir sušuko „Ekranas – čempionai!”. Na, gal ne sušuko, bet garsiau pasakė.

 

Taip pat spaudimą pajautė miesto tarybos nariai, kurie vis ragino vieni kitus elgtis mandagiau, nes salėje yra gražaus jaunimo.

Buvo girdėti replikų iš kitos barikadų pusės – va, ir fanų prisivedė… Mūsų piketas, dalyvavimas posėdyje taip pat sutraukė ir žurnalistų nemažai, kurie filmavo, fotografavo. Kaip supratau, senai jie tiek žurnalistų yra matę.

– Pirmosios Armados grupėje socialiniame tinkle „Facebook” vienas jos narys ragino ir toliau visus organizuotis bei laukti kito posėdžio. Kokie tolimesni Jūsų planai šiuo klausimu?

 

Laukti ateinančio tarybos posėdžio, kuris greičiausiai bus vasario 12 dieną, ir surinkti gausesnes pajėgas. Ar kelsime banerį, priklausys nuo to, kas iki to laiko įvyks, nes planuojamas visų šalių susitikimas, aptarimas ir išeities radimas FK „Ekranui” paremti.

 

– Kaip manai, ar Pirmosios Armados nuomonė apskritai bus išgirsta ir į ją atsižvelgta? Kodėl?

 

Manau, tarybos nariai pamatys, kad dėl rėmimo suinteresuoti ne tik klubo vadovai, bet ir fanai – visuomenės dalis. Juk į visuomenės nuomonę reikia atsižvelgti.

 

Kitas dalykas, tokios mūsų mini-akcijos pritraukia žurnalistų, kurie rašo straipsnius ir nušviečia tą situaciją. Valdininkai nenori blogai atrodyti visuomenės akyse. Šiandien jie tikrai nesitikėjo mūsų atėjimo, plakatų. Žiūrėjo pro langus, nesupratėliai, atėjo domėjosi, dėl ko mes čia.

Straipsnis iš Ultras.lt

Comments are closed.

Kitos rungtynės

Išvykų TOP 5
Prisijunk prie Mūsų!